Marsvin

Alla marsvin behöver minst en kompis. (Foto: Hendrik Zeitler) Det absolut viktigaste och bästa sättet att få glada marsvin är att se till att de får bo tillsammans med andra marsvin. Det finns inget som kan ersätta minst en kompis av samma art som talar samma språk. Marsvin har precis som alla andra djur behov av att röra på sig. Tyvärr kissar och bajsar de ju nästan jämt så det är svårt att ha dem springandes fritt hemma hela tiden. Men det betyder faktisk inte att du behöver ha en bur. Marsvin är hemkära och smiter inte iväg hursomhelst så...

11429
11429
Fyra marsvin skuffar runt i ett hav av hö
Alla marsvin behöver minst en kompis. (Foto: Hendrik Zeitler)

Det absolut viktigaste och bästa sättet att få glada marsvin är att se till att de får bo tillsammans med andra marsvin. Det finns inget som kan ersätta minst en kompis av samma art som talar samma språk.

Marsvin har precis som alla andra djur behov av att röra på sig. Tyvärr kissar och bajsar de ju nästan jämt så det är svårt att ha dem springandes fritt hemma hela tiden. Men det betyder faktisk inte att du behöver ha en bur. Marsvin är hemkära och smiter inte iväg hursomhelst så det är lätt att bygga en inomhushage till dem. Många använder gamla bokhyllor som läggs ner eller köper en rasthage och lägger en vaxduk underst. Med lite fantasi kommer du långt och det behöver inte ens bli särskilt dyrt att ge dina marsvinskompisar en större bostad.

Två marsvin äter hö
Marsvin måste äta hö stora delar av dygnet så det är viktigt att de får tid och ro att göra det. Så aktivera med måtta. (Foto: Hendrik Zeitler)

Marsvin är ju ganska rädda av naturen men de flesta kan lära sig att uppskatta att få röra sig på en större yta en stund på dagen. Många kallar detta för golvtid och det som menas är att marsvinen får springa runt fritt på golvet hemma. En del marsvin tycker att det är läskigt med hala golv men det fixar du lätt med några filtar eller mattor. Plastad frotté är bra med för då blir det inget kiss på golvet. Marsvin vill alltid ha något tryggt att gömma sig under så ställ ut några hus eller små pallar även när de har golvtid. En papperspåse kan vara kul med. Tänk bara på att ta bort handtagen så att ingen marsvinsmage fastnar.

Det finns mycket som är roligt och spännande för ett marsvin! Möblera om i hagen eller ställ dit något nytt så kommer snart marsvinen undersöka allt noga. Du kan ge dem grenar av fruktträd eller sälg som de kan undersöka och gnaga på. Om marsvinen bor lite avskilt i hemmet så kan det vara en idé att ha på radion ibland för att variera lite och vänja dem vid olika ljud. Om du har en trädgård så är det fantastiskt för marsvin att få vara ute på dagarna under sommaren. Bygg en hage och ställ ut lite hus och annat som de kan gömma sig under.

Två marsvin som äter bladgrönt
Ge marsvinen lite grönsaker som innehåller mycket c-vitamin varje dag. (Foto: Hendrik Zeitler)

Eftersom marsvin behöver få c-vitamin i sin kost varje dag så är det ett utmärkt tillfälle att passa på att aktivera dem. Sprid ut bitar av grönsaker som marsvinen får leta upp. Några grönsaker som innehåller mycket c-vitamin är persilja, broccoli och paprika.