Aktivering för råttor!

  Råttor är oftast väldigt nyfikna djur. De bör få komma ut och springa runt och busa och upptäcka åtminstone en stund varje dag. Råttor ser väldigt dåligt men de har väldigt bra luktsinne som de använder flitigt. Morrhåren hjälper också råttan att undersöka sin omgivning. Det kan vara bra att ordna ett rum så att det är råttsäkert. Där kan råttorna få vara och springa runt. Att göra ett rum råttsäkert innebär att man säkrar alla sladdar och annat som kan vara farligt för råttorna att gnaga på och att man täpper till hål och springor dit man inte...

8652
8652

Roligt att fiska upp grönsaker

 

Råttor är oftast väldigt nyfikna djur. De bör få komma ut och springa runt och busa och upptäcka åtminstone en stund varje dag. Råttor ser väldigt dåligt men de har väldigt bra luktsinne som de använder flitigt. Morrhåren hjälper också råttan att undersöka sin omgivning. Det kan vara bra att ordna ett rum så att det är råttsäkert. Där kan råttorna få vara och springa runt. Att göra ett rum råttsäkert innebär att man säkrar alla sladdar och annat som kan vara farligt för råttorna att gnaga på och att man täpper till hål och springor dit man inte vill att råttorna ska kunna komma in. De flesta råttor älskar att klättra, så man får också tänka på vart man vill att de ska kunna klättra upp och inte. Badrum och kök är ofta bra råttrum.

Har man tålamod kan man lära råttor att göra olika små tricks. Det finns till och med rått-agility som man kan tävla i. Då får råttan ta sig genom en hinderbana med hjälp av att matte eller husse lockar och pockar. Bra kontakt mellan råttan och matte/husse ger många poäng i en sådan agility-tävling. Man får tänka på att råttor har svårt att koncentrera sig längre stunder om man vill prova att lära råttor tricks.

 

Råttorna tycker ofta det är roligt och spännande att leta efter mat. Därför kan man ibland göra det lite utmanande för råttorna att komma åt godsaker. Man kan gömma godisar i hopvikta toarullar eller liknande. Man kan också hälla till exempel ärtor och majs i ett vattenbad och låta råttorna komma på hur de kan fiska upp godsakerna ur vattnet.

Ett annat roligt sätt att låta råttorna få nya intryck på är att låta dem klättra upp på en och ta en promenad runt i sin lägenhet eller hus, eller en promenad ute om vädret tillåter. Man får akta så att det inte drar för kallt på råttorna bara, för de är väldigt känsliga för drag och kyla och blir lätt förkylda. Det är bra att använda en liten sele som råttan kan ha på sig under promenaden, så man slipper riskera att råttan smiter iväg någonstans om den skulle bli skrämd för något. Olika råttor har sina olika favoritplatser på ”sin människa”. Det kan vara innanför tröjan, i en favoritficka eller favoritluva eller att sitta på din axel. Vissa kan inte alls sitta still utan vill hänga och klänga runt omkring på hela dig!

Medan vissa råttor älskar att fara runt och utforska nya saker, älskar vissa råttor att bara ligga och mysa och gosa. Vissa gillar när man kliar dem till exempel på huvudet eller bakom öronen.

 

Text: Sofia Colliander

Foto: Anders Frenning