Råttor tycker att det är roligt och spännande att leta efter mat

Du har aldrig tråkigt om du har råttor omkring dig. De är sociala flockdjur vilket betyder att de vill ha sällskap av minst en annan råttkompis. De är matglada och vill helst ha lördagsgodis varje dag. Ja, alltså råttgodis då, som till exempel majskorn eller knäckebröd. Vissa tycker om att bara ligga och mysa och äta godsaker medan andra älskar att busa. En del har långt tålamod och vissa blir sura på stört.   Läs mer

11901
11901

En råtta med vit päls ligger och vilar i en handduk, den tittar mot kameranText: Sofia Säljö

Du har aldrig tråkigt om du har råttor omkring dig. De är sociala flockdjur vilket betyder att de vill ha sällskap av minst en annan råttkompis. De är matglada och vill helst ha lördagsgodis varje dag. Ja, alltså råttgodis då, som till exempel majskorn eller knäckebröd. Vissa tycker om att bara ligga och mysa och äta godsaker medan andra älskar att busa. En del har långt tålamod och vissa blir sura på stört. steckad linje

De flesta råttor är väldigt nyfikna av sig. De gillar att utforska nya saker hemma.

En råtta med vit päls kikar ut genom en rundad dörröppning i ett litet gult hus. Från dörren går en liten trappa

Råttor ser dåligt men de har väldigt bra luktsinne som de använder flitigt. Morrhåren hjälper också råttan att undersöka sin omgivning.

Har du råttor i din familj kan det vara bra att ordna ett rum så att det är råttsäkert. Där kan råttorna få vara och springa runt utan att du behöver oroa dig för att de kan skada sig. Att göra ett rum råttsäkert innebär att man säkrar alla sladdar och annat som kan vara farligt för råttorna att gnaga på. Det är viktigt att täppa till hål och springor där råttorna inte ska kunna komma in.

En råtta med vit päls kikar nyfiket eller kanske förvånat fram ur ett metallrör med tassarna på rörets kant. Röret är omgivet av ett stenigt landskap..

Med lite tålamod så kan du lära råttorna att göra olika tricks. Till exempel att apportera (hämta) en liten boll. Tänk bara på att råttor har svårt att koncentrera sig längre stunder och att det är viktigt att locka med något smaskigt!

En råtta med vit päls och en grå fläck på ryggen reser sig på bakbenen och sätter framtassarna på en minibasketboll som hen leker med.

En råtta med grå- och vit täckning har framtassarna om en fruktbit som hen äter på

Råttorna tycker ofta det är roligt och spännande att leta efter mat. Därför kan man göra det lite utmanande för råttorna att komma åt godsaker. Du kan till exempel gömma godisar i hopvikta toarullar. Man kan också hälla ärtor och majs i ett vattenbad och låta råttorna komma på hur de kan fiska upp godsakerna ur vattnet.