Aktivera en hundkompis

Aktivering kan vara så mycket olika saker! De flesta hundar mår bäst om de får en lagom blandning av motion och hjärngympa. Det är såklart olika för olika hundar hur mycket av varje som behövs så du får prova dig fram. Ladda fickorna med godbitar och kör igång!

6388
6388

Aktivering på promenaden

På promenaderna kan du ge hunden olika enkla uppgifter. Det kan vara att gömma lite godisbitar på en trädstam som hunden får leta efter eller kanske göra ett enkelt spår av godis. Varför inte prova att ta med hela hundens middag ut? Om du bor så att du har en trädgård så kan du sprida ut maten över gräsmattan men det fungerar också lika bra i en park eller i skogen. Hunden får jobba med sin nos en lång stund för att hitta alla mumsiga matbitar.

Hitta olika lagom utmanande saker som hunden kan balansera på. I staden kan det vara bänkar, elskåp eller staket. I skogen kan det vara stockar eller stenar. Antingen kan du lära hunden ett kommando för att hoppa upp eller så lockar du den med en godbit.

Promenaderna kommer garanterat att bli roligare om ni jobbar tillsammans!

Två barn springer på en brygga med en hundkompis
En hund som får vara tillsammans med sin familj är oftast en glad hund. Foto: Dreamstime

Två hundkompisar som springer på gräs

Aktiveringsleksaker

Det finns massor av olika spel och aktiveringsleksaker för hundar. Oftast går det till så att du stoppar godbitar på särskilda ställen och så får hunden klura ut hur den ska få tag på dem. Du kan säkert hitta på egna aktiveringsleksaker med. Ett tips är att lägga några godbitar i en tom toarulle och vika in kanterna. Du kan också ta en pet-flaska, göra ett par hål i den och hänga upp i ett träd. Lägg i några godbitar och så får hunden klura ut att den måste slå på flaskan med tassen för att komma åt godbitarna.

Pirata leker med en flaska
Pirata leker med en flaska
Bart leker med ett aktiveringsspel
Bart leker med ett aktiveringsspel

Tricks!

Lär din hund olika konster som rulla runt, vänta, ligg och vacker tass. Det finns hur många saker som helst att lära sin hundkompis så när ni redan kan de här vanliga tricksen så är det bara att låta fantasin flöda. Tänk på att alltid berömma när hunden gör rätt och du behöver aldrig någonsin bestraffa den genom att säga nej eller liknande. Om hunden inte förstår vad du menar så får du göra övningen enklare, och enklare tills den förstår. Tänk på att träna korta stunder och om hunden tröttnar tar ni helt enkelt en paus. Det ska alltid vara roligt för både hunden och för dig att lära sig tricks!

Se dig omkring! Du behöver inte använda särskilda hundleksaker. Den här leksaken för människobebisar fungerar lika bra till nya hundtricks.
Se dig omkring! Du behöver inte använda särskilda hundleksaker. Den här leksaken för människobebisar fungerar lika bra till nya hundtricks.