Sommarmarängtårta

En fantastiskt god och somrig tårta, där marängbottnar görs med kikärtsspad istället för ägg. Marängbottnar kräver lite förberedelse, men själva tårtan är sen superenkel att slänga ihop precis innan serveringen.

544
544

jordgubbar-front

Text, bild och recept: Hanna Oskarsson, Vegokoll

En fantastiskt god och somrig tårta, där marängbottnar görs med kikärtsspad istället för ägg. Marängbottnar kräver lite förberedelse, men själva tårtan är sen superenkel att slänga ihop precis innan serveringen.

Fyllning och garnering går att variera. Välj dina favoritbär eller exotiska frukter.

Marängbottnar *

  • 2 dl spad från en kikärtsförpackning
  • 1,5 dl socker
  • 0,5 tsk citronsaft
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • Förslag på fyllning och garnering
  • Citronmarmelad
  • Cirka 2 paket växtgrädde (exempelvis Alpros Soya Airy & Creamy)
  • Färska hallon, blåbär och jordgubbar
  • Några blad färsk mynta

Vispa upp kikärtsspadet tills bara skum återstår. Använd gärna elvisp. Blanda ner socker, citron och vaniljsocker. Vispa sedan en längre stund tills det ser ut som vispad äggvita och bunken går att vända upp och ner. Bred ut marängsmeten till två rektangulära bottnar på en plåt med bakplåtspapper. Gör marängbottnarna med kortsidorna mot plåtens långsida för att de ska få plats.

Värm ugnen till 100 grader. In med plåten och grädda runt 1,5-2 timmar eller tills marängbottnarna har fått lite färg och en tunn yta. Stäng sedan av ugnen och låt bottnarna stå tills både ugn och plåt har kallnat, det tar ungefär 2 timmar.

Vispa grädden. Bred ut citronmarmeladen på en av marängbottnarna. Fyll även på med 2/3 av bären. Lägg på ett lager med grädde. Lägg försiktigt på den andra marängbottnen. Täck tårtan med resten av grädden, skivade jordgubbar och bär. Garnera med några hela jordgubbar och färska myntablad.

* Bottnarna kan med fördel göras kvällen innan de ska användas, då kan de få svalna och torka i ugnen över natten.