Korvgifflar

Som barn på 80-talet var det fest när korvgifflar serverades. De kan ätas som en varmrätt (beräkna 3 korvar per person), som en del av en buffé, på barnkalas eller som picknickmat.

427
427

Små gulliga snurriga rullar med korvar är staplade hipp som happ på ett mörkt fat, hela scenen är mörk med djupa skuggor och mörka bruna toner där gifflarna nästan glöder

Text och bild: Vegankocken

Självklart går det att byta ut korv mot annat gott, kanske tzay eller rasher och sojaost.

Portioner: 12 stycken
Tid: 15 minuter

DEGEN

  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 2 dl havremjölk
  • 25 gram jäst
  • 1/2 tsk salt
  • 4–-5 dl vetemjöl
  • Senap och ketchup
  • (Havregrädde)

FYLLNING

  • Tofu-, seitan- eller sojakorv, antingen coctailstorlek eller långa korvar delade i kortare bitar.

GÖR SÅ HÄR

  1. Smält margarinet och blanda med havremjölken.
  2. När degvätskan svalnat till max 37 grader blandas jästen i. Tillsätt salt och arbeta in så mycket mjöl att det blir en smidig deg.
  3. Låt jäsa cirka 15 minuter.
  4. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Kavla ut degen till en stor rundel och skär den i 12 snibbar.
  6. Lägg en korv på varje snibb. Pensla ut lite senap och ketchup på korven. Rulla ihop till en giffel och lägg med skarven nedåt på bakpappersklädd plåt. Pensla ev. med havregrädde.
  7. Sätt in gifflarna i ugnen när den blivit varm och grädda 13-–15 minuter.

Gifflarna monteras från små tårtbitar av deg skurna från en rundel. På bilden syns en plåt i bakgrunden där rader med korvgifflar börjar samlas. I förgrunden en kavel och en rundel deg med små korvbitar längs med cirkelns kant. De flesta tårtbitarna är redan bortskurna och rullade.