Kolapaj med karamellmandlar

Hittade ett trevligt recept på kolapaj i en broschyr från Norrmejerier och veganiserade genast! Gott blev det, särskilt med toppingen av brända mandlar med flingsalt… Mängd: 1 paj ca 8-12 bitar

302
302

Vaniljglassen smälter långsamt intill en härlig kolapaj. De samsas med en dessertgaffel på en fat med geometriska mönster runt kanten

Text, bild och recept: Vegankocken

Ingredienser

  • 2½ dl vetemjöl
  • 100 g mjölkfritt margarin
  • 1 msk vatten

Fyllning

  • 2 dl soja- eller havrevispgrädde (så fet som möjligt)
  • 1 dl sirap
  • 1 dl socker
  • 1 krm salt

Topping

  • 1 dl sötmandel
  • ½ msk mjölkfritt margarin
  • 4 msk strösocker
  • 1 nypa flingsalt

Gör så här

  1. Kör mjöl och margarin i mixer till en smulig massa. Tillsätt vatten och mixa tills det precis bildar en boll. Låt degen vila i en plastpåse i kylen minst 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 200°. Tryck eller kavla ut pajdegen i en stor pajform eller portionsformar med löstagbar botten. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda pajskalet ca 10 minuter tills det får lite färg (för mig tog det nästan 20 min).
  3. Blanda grädde, sirap, socker och salt i en vid kastrull. Låt det koka till kola under omrörning ca 20 minuter. Häll kola-smeten i det förgräddade pajskalet och låt svalna.
  4. Dela mandlarna på längden. Blanda margarin, socker och mandlar i en stekpanna och låt sockret smälta och få lite färg. Akta så det inte bränns!
  5. Sprid ut mandlarna på ett bakplåtspapper. Strö genast över lite flingsalt. Bryt isär i mindre bitar när de svalnat. Toppa kolapajen med karamellmandlarna.

Servera gärna med vaniljglass!