Rabarbertårta med mandelfyllning och knaprig topping

Växer rabarbern för fullt i grönsakslandet? Baka en somrig rabarbertårta med mandelfyllning och knaprig topping!

724
724

Foto och recept: Gabriella Terneborg

Växer rabarbern för fullt i grönsakslandet? Baka en somrig rabarbertårta med mandelfyllning och knaprig topping!steckad linje

Detta behöver du

Mördeg

  • 175 g mjölkfritt margarin
  • 4½ dl vetemjöl
  • 2 dl florsocker
  • 2 msk sojagrädde

Fyllning

  • 250 g mandelmassa
  • 75 g mjölkfritt margarin
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 msk sojagrädde

Rabarber

  • 200 g rabarberstjälkar
  • 1 msk rörsocker

Topping

  • 30 g mjölkfritt margarin
  • 100 g grovhackad mandel
  • 1 dl florsocker

Gör så här

  1. Rör ihop ingredienserna till mördegen. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylskåpet minst en halvtimme. Ta fram degen och kavla ut den till en rund platta.
  2. Lägg den i en smord form med löstagbar botten. Låt den gärna stå ytterligare en stund i kylen.
  3. Riv mandelmassan och rör ihop det med margarinet. Rör ner mjöl och grädde och blanda väl. Bred ut fyllningen i formen. Skala rabarberstjälkarna och skär dem i 1 cm tjocka bitar. Vänd dem i sockret och sprid ut dem ovanpå fyllningen.
  4. Rör ihop margarin, mandel och socker till toppingen och fördela detta över rabarberna. Grädda kakan i 175 grader i ca 45 minuter.
  5. Kakan kan med fördel bakas dagen innan den ska serveras. Servera med vegansk grädde eller glass.